Denk ook om je eigen psychische gezondheid!

Denk ook om je eigen psychische gezondheid!

POH GGZ is een drukke baan. “Je krijgt soms te maken met patiënten waarmee het niet goed gaat, of waarmee je niet direct een klik hebt. Tegelijkertijd verwachten veel huisartsen ook wel wat van een POH GGZ, de lat ligt hoog, er zijn flinke wachtlijsten. Allemaal redenen die ervoor zorgen dat een POH GGZ in de problemen kan raken”, vertelt psycholoog Melanie Broekhof. De uitdrukking ‘de dokter is nooit ziek’ is bekend en hoewel ook bekend is dat dit niet waar is, zegt het wel iets over het werken in de zorg. “Het is een valkuil: je bent heel veel met andere mensen bezig en met hun gezondheid. Dan vergeet je jezelf wel eens.”

Te lang wachten

Melanie ziet dat veel POH’s GGZ te lang wachten voordat ze hulp zoeken. “Zolang je er bent, ga je meestal gewoon door. Het is vaak ook je arbeidsethos. Maar zolang niemand zegt dat het niet verstandig is om bepaalde dingen te doen, verandert er ook niets.” Er zijn een aantal signalen die een POH GGZ kan herkennen en die aangeven dat er teveel hooi op de vork is genomen. Melanie: “Als je teveel thuis aan het werk bent. Of zaken als de administratie mee naar huis neemt, omdat je er op de praktijk geen tijd voor hebt. Als je ’s nachts wakker ligt, of als je omgeving anders op je gaat reageren.” Zeker niet om met een vinger naar de huisarts te wijzen, maar hij of zij wil uiteraard het optimale uit een POH GGZ halen. “Het is aan de POH GGZ zélf om grenzen te stellen en niet nog even die patiënt in de lunchpauze te zien.”

Dit kun je doen!

Let er bijvoorbeeld dat je genoeg pauze hebt. “En niet met een broodje achter de laptop, maar echt even rust. Als er echt iets speelt, praat er dan over met anderen en geef je grenzen aan. Een POH GGZ heeft een beroepsgeheim, maar zolang je zaken bespreekt zonder dat ze naar een patiënt te herleiden zijn, kun je er toch over praten. Psychisch ziek is ook een reden om je ziek te melden. Als je je echt niet lekker voelt, is het goed om je een dag ziek te melden en dan het gesprek te openen om te zien of dingen anders kunnen. Durf ook te zeggen dat iets teveel is, of dat een bepaald geval te zwaar is. Vergeet niet dat een POH GGZ een generalist is. Soms lijkt een psychische complexe patiënt een uitdaging, maar een POH GGZ is voor de behandeling van deze patiënten niet opgeleid.  Bij SUPPOHRT hebben we daarnaast intervisiegroepen, dat is ook een goede plek om je hart te luchten. En dan blijkt vaak dat je niet de enige bent met een probleem.”