Een opleiding of bijscholing doen is investeren in jezelf

Een opleiding of bijscholing doen is investeren in jezelf

Melanie is afgestudeerd psychologe en startte haar carrière als POH GGZ. “POH GGZ zit in de overgang van ‘functie’ naar beroep. Daar hoort ook een beroepsvereniging en kwaliteitsregister bij”, vertelt Melanie. “Een van de manieren om kwaliteit te waarborgen, is bijscholing. De accreditatiepunten die je daar haalt, heb je nodig om in het kwaliteitsregister ingeschreven te zijn. Behalve het voldoen aan het kwaliteitsregister is er bij veel POH’s ook een intrinsieke motivatie. Door het opdoen van kennis kun je immers groeien in je vak.”

Beroepsopleiding

Nu POH GGZ meer en meer een beroep wordt, is er ook een beroepsopleiding POH GGZ aan de Hogeschool van Amsterdam. “Een hele mooie toevoeging, want je leert er echt wat je rol als POH GGZ is. Daar kunnen veel mensen in groeien. Dit is dus een externe opleiding. Een bedrijf als SUPPOHRT biedt daarnaast allerlei interne cursussen en opleidingen.” Veel POH’s van nu hebben een opleiding elders gedaan, zoals psychologie of een GGZ-opleiding. “Ze komen van verschillende kanten, maar hebben als POH GGZ allemaal als doel om het beste voor de cliënten te willen. Om in het kwaliteitsregister ingeschreven te staan, moeten veel van hen bijscholen. Dat kan dus aan de HvA, of door het volgen van in company opleidingen.”

Intrinsieke motivatie!

Belangrijker nog is de intrinsieke motivatie. “Elke keer als je iets leert, het toepast in de praktijk en ziet dat het werkt, geeft dat een enorme stimulans. Dat motiveert heel sterk en is goed voor je zelfvertrouwen. Dan voel je letterlijk de groei en dat geeft de intrinsieke motivatie om te leren.” Om de behoefte aan opleiding te pijlen, stuurt Melanie eens per jaar een lijst met mogelijkheden naar de POH’s om zo een top 10 samen te stellen. “Vaak is er veel behoefte en belangstelling aan opleidingen over nieuwe therapievormen. En wat minder om meer te leren over specifieke stoornissen, maar toch geven we cursussen daarover omdat het belangrijk is dat POH’s hun kennis over bepaalde onderwerpen op niveau houden. Suïcidepreventie is niet zo’n populair onderwerp, maar als POH GGZ krijg je wel met dergelijke casussen te maken en je moet weten hoe je protocollair moet handelen”, aldus Melanie.

Investeer in jezelf!

Een opleiding of bijscholing is een investering in jezelf. “Mensen zijn bijna altijd enthousiast. Ze zien het belang om jezelf te blijven ontwikkelen in je vak. En daarmee groei je zelf ook.”