Overdracht en Tegenoverdracht

Na een korte theoretische uiteenzetting over het onderwerp overdracht en tegenoverdracht, biedt de workshop vooral praktische oefeningen om de deelnemers in staat te stellen overdracht te identificeren en zicht te krijgen op de eigen tegenoverdracht.

Kennisbank
Krijg meer grip op overdracht en tegenoverdracht

Inleiding workshop Overdracht en Tegenoverdracht 

‘Overdracht’ is het overbrengen van gevoelens en verwachtingen op anderen. In het contact tussen hulpverlener en patiënt draagt de patiënt (onbewust) oude gevoelens over op ons als hulpverlener. Als de patiënt dit doet, noemen we dit overdracht.

Bij ‘Tegenoverdracht’ draagt de hulpverlener (onbewust) in zijn functie als autoriteit eigen oude (kind-)gevoelens over op de patiënt. Veelal is (tegen-)overdracht van de hulpverlener een reactie op het gedrag van de patiënt: de hulpverlener reageert vanuit eigen oud (onbewust) gevoel op gedrag van de patiënt.

 

Inhoud workshop Overdracht en Tegenoverdracht

De workshop Overdracht en Tegenoverdracht begint met een korte theoretische uiteenzetting over het onderwerp. Daarna biedt de workshop vooral praktische oefeningen om de deelnemers in staat te stellen overdracht te identificeren en zicht te krijgen op de eigen tegenoverdracht

Het is ook van belang om herkenning van overdracht en tegenoverdracht zo toe te passen dat het proces van de patiënt wordt ondersteunt. Aangezien dit soms een complex onderwerp kan zijn, zal de nadruk in deze workshop vooral liggen op praktijkgerichte vaardigheden.

De workshop is praktijkgericht en praktisch toepasbaar. Deze wordt gegeven door Walter Goeting en Bram Boer, beide ervaren lichaam georiënteerde therapeuten.

Feedback

van de docenten

“Wat hebben Bram en ik deze dag genoten van jullie motivatie en input die jullie hebben gegeven. vanaf het eerste moment was er interactie en dat is voor ons trainers erg fijn. Wij hopen dat jullie de betekenis van de begrippen overdracht en tegenoverdracht helder hebben en daadwerkelijk hebben kunnen ervaren wat overdracht voor een effect heeft en hoe je de tegenoverdracht kan inzetten in de begeleiding van de patiënt. Alles begint met bewustwording en daar hebben wij vooral deze dag focus op gelegd. Neem het mee in de praktijk en zorg dat je deelneemt binnen een intervisie-groep dat is bij uitstek de plek om de tegenoverdracht in te brengen en te verhelderen.”


Walter Goeting
Docent

Docent(en)

Walter Goeting

Walter Goeting
Docent en specialist Lichaamsgerichte psychotherapie

waltergoeting.nl

Bram Boer

Bram Boer
Docent en specialist Lichaamsgerichte psychotherapie

bramboer.nl

Ervaringen

Wat zeggen onze medewerkers?
POH GGZ Donnee Luijten

“De cursussen van SUPPOHRT hebben me als POH GGZ geholpen om mijn kennis en vaardigheden te verdiepen. Ik heb specifieke inzichten opgedaan die direct van toepassing zijn in mijn rol als POH GGZ, zoals de cursus rouw- en verliesverwerking.

Deze cursussen hebben me in staat gesteld om mijn professionele expertise te vergroten.”


DONNEE LUIJTEN
POH GGZ

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte