Artikel 1: Definities

Opdrachtgever:
de huisartsenpraktijk waar de Medewerker de patiënten voorziet van GGZ-zorg;

SUPPOHRT:
opdrachtnemer, zijnde de handelsnaam van DRW Zorg & Advies B.V. te Amsterdam;

Overeenkomst:
de overeenkomst van opdracht tussen Opdrachtgever en SUPPOHRT;

Medewerker:
de gekwalificeerde persoon in dienst van SUPPOHRT die de werkzaamheden ten behoeve van de patiënten van Opdrachtgever verricht;

Algemene Voorwaarden:
deze algemene voorwaarden;

Dagdeel:                                 
een periode van vier uur;

Kaders en werkwijze:
de kaders en werkwijze die SUPPOHRT heeft afgesproken met haar medewerkers die ingezet worden bij huisartsenpraktijken en bij de Overeenkomst, als daarvan deel uitmakend, zijn gevoegd.

Artikel 2: (Bijzondere) vergoedingen en indexatie
  1. De vergoedingen zijn vastgelegd in de Overeenkomst.

  2. De vergoedingen worden jaarlijks per 1 januari geïndexeerd op basis van de loonontwikkeling in de cao huisartsenzorg, zoals SUPPOHRT die verplicht is te betalen aan haar medewerkers (naast alle cao verplichtingen ook periodieken).

  3. Voor het inwerken van de nieuwe medewerker in de praktijk bij een voor Opdrachtnemer nieuwe Opdrachtgever brengt SUPPOHRT een dagdeel in rekening. Voor de overdracht van werkzaamheden tijdens de duur van de Opdracht  aan een andere medewerker van Opdrachtnemer brengt SUPPOHRT eveneens een dagdeel in rekening.

  4. SUPPOHRT draagt zorg voor intervisie, intercollegiaal overleg en nascholing van de Medewerker. Tijdens de looptijd van de overeenkomst, wordt hiervoor maandelijks 4,33 uur in rekening gebracht, ongeacht of de POH GGZ al dan niet werkzaam was bij Opdrachtgever.

  5. Voor de uren die Medewerker maakt buiten de reguliere werktijden, zoals beschreven in artikel 5 lid 6, berekent SUPPOHRT een toeslag van 30% op het overeengekomen tarief.

  6. Voor overleg, al dan niet buiten werktijd, waarbij op verzoek van Opdrachtgever Medewerker aanwezig moet zijn, wordt het tarief in rekening gebracht.

  7. De vergoedingen die SUPPOHRT in rekening brengt zijn vrij van BTW, deze btw-vrijstelling is voorgelegd aan de Belastingdienst te Amsterdam, en bij brief van 01-09-2015, met kenmerk 8532.90.325/YJV/DRW, akkoord bevonden.
Artikel 3: Werving en selectie Medewerker
  1. Bij het verlenen van de opdracht aan SUPPOHRT start SUPPOHRT de werving en selectie van een geschikte kandidaat, de kosten hiervoor maken onderdeel uit van het tarief. Mocht Opdrachtgever echter alsnog besluiten geen gebruikt te zullen gaan maken van de diensten van SUPPOHRT, zal SUPPOHRT voor de werkzaamheden in het kader van de werving en selectie een bedrag van € 2.000,– aan Opdrachtgever in rekening te brengen.

  2. SUPPOHRT spant zich in binnen vier weken na opdrachtverlening een kandidaat Medewerker voor te dragen bij Opdrachtgever. Indien dit niet lukt binnen deze termijn heeft SUPPOHRT alsnog de mogelijkheid een kandidaat voor te dragen gedurende een periode van vier weken, tenzij Opdrachtgever hiermee niet akkoord gaat, waarna de zoekopdracht eindigt en worden er geen kosten als genoemd in artikel 3 lid 1 in rekening gebracht.
Artikel 4: POH GGZ-zorg
  1. POH GGZ-zorg wordt geacht te vallen onder geneeskundige zorg die huisartsen plegen te bieden. De POH GGZ handelt vanuit de eigen beroepscode.

    Onder POH GGZ-zorg wordt onder meer verstaan:

    • Het verhelderen van de aard, omvang en de urgentie van de klachten en zorgvraag van de patiënt, het formuleren en opstellen van een vervolgstappenplan in een zorgplan of advies, het bespreken van genoemd plan of advies met de huisarts, andere betrokken disciplines, de patiënt en zijn sociaal netwerk en het eventueel in overleg met de huisarts doorverwijzen van de patiënt naar de tweede- of derdelijnszorg;
    • Het zelfstandig behandelen van patiënten die POH-GGZ-zorg nodig hebben en het uitvoeren van ondersteunings- en begeleidingstrajecten;
    • Gevraagd en ongevraagd uitvoeren van interventies gericht op functioneren van patiënt met psychische klachten. Deze interventies richten zich meestal op gedragsverandering en (begeleide) zelfhulp;
    • Definitief of specifiek indiceren van vormen van zorg- en dienstverlening of ondersteuning;
    • Het verrichten van geïndiceerde preventie, zorg gerelateerde preventie en terugvalpreventie.


  2. De Medewerkers POH GGZ dragen er zorg voor dat aan de eisen van de Wkkgz wordt voldaan, dat wil zeggen dat zij voldoen aan de eisen van goede zorg, de landelijke richtlijnen en kwaliteitskaders volgen, de meldingen doen die wettelijk zijn vastgelegd zoals incidenten, calamiteiten, huiselijk geweld/ kindermishandeling, klachten, datalekken en overige meldingen. Indien zich een voornoemde situatie voordoet treedt medewerker in overleg met Opdrachtgever en wordt bezien hoe met de melding wordt gehandeld, respectievelijk Opdrachtgever maakt Medewerker bij aanvang van de opdracht duidelijk hoe deze met dergelijke meldingen dient om te gaan.

    Indien er aanvullende eisen worden gesteld door zorgverzekeraars is Medewerker gehouden zich hieraan te houden, echter slechts onder de voorwaarde dat Opdrachtgever duidelijk uitleg heeft gegeven aan Medewerker wat deze eisen inhouden en wat dit betekent voor de werkzaamheden van Medewerker.

  3. SUPPOHRT vergewist zich ervan dat er geen belemmeringen zijn om de Medewerker beschikbaar te stellen aan Opdrachtgever.

  4. SUPPOHRT is zogenaamde Kaders en werkwijze met haar medewerkers overeengekomen. Deze Kaders en werkwijze zijn bijgevoegd bij de Overeenkomst en maakt hiervan een onlosmakelijk onderdeel uit. Slechts na schriftelijk gegeven toestemming van SUPPOHRT en van de Medewerker kan Opdrachtgever afwijken van deze Kaders en werkwijze.
Artikel 5: Inzet Medewerkers bij Opdrachtgever
  1. SUPPOHRT bepaalt welke Medewerker de POH GGZ-zorg bij opdrachtgever verricht. SUPPOHRT doet hiertoe een voorstel waarna de Opdrachtgever het voorstel kan goedkeuren of afwijzen. Indien Opdrachtgever de Medewerker afwijst zal SUPPOHRT eenmalig een andere Medewerker voorstellen.

    Vanwege de consistentie in de samenwerking tussen Partijen, alsmede de kwaliteit van de (doorlopende) behandeling van de patiënten, streeft SUPPOHRT ernaar steeds dezelfde Medewerker bij Opdrachtgever in te zetten.

  2. Indien SUPPOHRT door omstandigheden (bijvoorbeeld ziekte of vakantie van een Medewerker) de POH GGZ-zorg niet kan verlenen, zal SUPPOHRT Opdrachtgever hieromtrent tijdig informeren. SUPPOHRT zal zich inspannen dat Opdrachtgever niet langer dan vier weken zonder Medewerker zit. Opdrachtgever is niet bevoegd de tijdelijke vervanger te weigeren.

  3. Ingeval van ziekte zal Medewerker of SUPPOHRT Opdrachtgever terstond op de hoogte brengen.  

  4. Opdrachtgever garandeert dat hij minimaal 44 weken per kalenderjaar de POH GGZ-zorg per week afneemt, zulks tenzij Opdrachtgever deze termijn niet kan realiseren door een omstandigheid die behoort tot de risicosfeer van SUPPOHRT.

  5. Indien Opdrachtgever ontevreden is over enig aspect van de door de POH GGZ bij

    Opdrachtgever uitgevoerde zorgtaken, administratieve taken of de samenwerking, dan meldt Opdrachtgever dit schriftelijk bij SUPPOHRT. SUPPOHRT krijgt vervolgens een periode van 14 dagen om de klacht naar tevredenheid op te lossen. Indien naar het oordeel van SUPPOHRT noodzakelijk, zal zij zich inspannen om de POH GGZ-zorg bij Opdrachtgever door een andere POH GGZ te laten uitvoeren.

  6. Opdrachtgever draagt zorg voor de verstrekking van alle voor de POH GGZ-zorg noodzakelijke voorzieningen, waaronder een werkplek met kantoormeubilair, een bruikbare computer met internetverbinding, een telefoon en toegang tot het HIS en/of KIS.

  7. De reguliere werktijden zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur. Op het gebied van de pauzes wordt gehandeld conform de vigerende cao huisartsenzorg. Vakanties worden in overleg geregeld.

  8. Praktijksluiting: indien Opdrachtgever voornemens is de praktijk gedurende een bepaalde periode te sluiten meldt hij minimaal vier maanden daaraan voorafgaand aan SUPPOHRT de voorgenomen sluiting. Medewerker is alsdan bevoegd de werkzaamheden met patiënten digitaal voort te zetten, Opdrachtgever treft daarvoor de faciliteiten die daarvoor nodig zijn, waaronder in ieder geval de toegang tot het HIS.

  9. Indien de praktijksluiting meer bedraagt dan vijf weken in een jaar en Medewerker is niet in staat  de werkzaamheden digitaal, geheel of gedeeltelijk, voort te zetten, is Opdrachtgever verplicht het reguliere tarief te betalen over de alsdan misgelopen omzet, over de periode die de termijn van vijf weken overschrijdt.

  10. Kolftijd: de Medewerker die is aangewezen op kolven tijdens de uren dat zij voor Opdrachtgever werkzaam is, is daartoe bevoegd in een daarvoor geschikte ruimte. De tijd die hiermee gemoeid is wordt voor 75% in rekening gebracht.

  11. Reiskosten: de reiskosten woon- werkverkeer zijn in het tarief opgenomen en worden niet apart in rekening gebracht.

  12. Betaald parkeren: indien Medewerker naar het oordeel van SUPPOHRT genoodzaakt is met de auto naar de praktijk van Opdrachtgever te komen en er slechts de mogelijkheid is betaald te parkeren worden de parkeerkosten voor  50% vergoed door Opdrachtgever, SUPPOHRT vergoedt eveneens 50%.

Artikel 6: Verbod

Het is Opdrachtgever verboden om gedurende de looptijd van deze overeenkomst en binnen een tijdvak van 12 maanden na het einde van deze overeenkomst, behalve na verkregen voorafgaande schriftelijke toestemming van SUPPOHRT, Medewerkers van SUPPOHRT in dienst te nemen, zowel in loondienst, als ZZP, freelance of via een andere organisatie of in welke vorm dan ook, direct of indirect werkzaam te (doen) zijn bij Opdrachtgever. Overtreding van de bepaling in dit artikel betekent dat Opdrachtgever een direct opeisbare boete is verschuldigd van twaalf (12) maal het (laatstelijk) geldende bruto maandsalaris van de betrokken Medewerker, met een minimum van € 25.000,=.

Artikel 7: Privacy en Geheimhouding
  1. Medewerker en SUPPOHRT betrachten geheimhouding aangaande alle persoonsgegevens van patiënten en anderen waarvan zij kennisnemen ter uitvoering van de Overeenkomst een en ander overeenkomstig de wettelijke bepalingen uit de WGBO en de AVG. Medewerker noch SUPPOHRT zullen zelfstandig patiëntgegevens verwerken, tenzij hiervoor een wettelijke grondslag bestaat.

    Bovendien verbinden SUPPOHRT en de Medewerker zich voldoende maatregelen te nemen om geheimhouding te verzekeren met betrekking tot alle gegevens, waarvan de Medewerker kennisneemt bij geestelijke gezondheidszorg ten behoeve van de opdrachtgever en/of patiënten. Dit met het doel om de persoonsgegevens van de patiënten te beschermen.

  2. SUPPOHRT en de Medewerker zijn gehouden alle van de opdrachtgever afkomstige informatie en bedrijfsgegevens en de in het kader van de uitvoering van door de opdrachtgever verstrekte opdracht(en) te zijner kennis gekomen of ontwikkelde informatie, geheim te houden. Het is SUPPOHRT en de Medewerker verboden om zonder toestemming van de andere partijen bedoelde informatie aan te wenden voor eigen gebruik of gebruik door derden.

  3. De in lid 2 geformuleerde geheimhouding geldt evenzeer voor Opdrachtgever.

  4. De geheimhoudingsverplichting geldt zowel tijdens als na afloop van de overeenkomst.

  5. Opdrachtgever is eigenaar en beheerder van alle patiëntendossiers in de informatiesystemen (HIS en/of KIS) van Opdrachtgever. Het is Medewerker niet toegestaan de dossiers in te zien van andere dan aan diens zorg toevertrouwde patiënten.
Arikel 8: Facturering en betaling
  1. Opdrachtgever ontvangt maandelijks een overzicht van de gewerkte uren. Dit overzicht is inzichtelijk in het online uren registratiesysteem van SUPPOHRT. Indien binnen drie werkdagen geen wijzigingen worden aangebracht door Opdrachtgever geldt deze als definitief. Op basis van dit overzicht wordt door SUPPOHRT een factuur toegezonden, tenzij er sprake is van een verschil van mening over het daadwerkelijk aantal uren.

  2. Deze factuur zal door middel van automatische incasso door Opdrachtgever aan SUPPOHRT worden voldaan, zonder enige inhouding, korting of verrekening. Opdrachtgever machtigt SUPPOHRT tot automatische incasso door ondertekening van de zakelijke doorlopende machtiging SEPA als bijgevoegd bij deze overeenkomst. Opdrachtgever komt geen opschortingsrecht toe.

  3. De factuur dient binnen 20 dagen na factuurdatum te zijn voldaan. Indien na deze betalingstermijn van twintig dagen geheel of gedeeltelijk niet is voldaan is Opdrachtgever, zonder dat daartoe een ingebrekestelling is vereist, in verzuim en heeft SUPPOHRT het recht om betaling van het verschuldigde in rechte te vorderen. In geval van verzuim is Opdrachtgever een vertragingsrente verschuldigd ter grootte van 1% van de verschuldigde hoofdsom per maand, waarbij een deel van de maand als één maand wordt gerekend. Opdrachtgever is hiernaast buitengerechtelijke incassokosten verschuldigd ter grootte van 15% van de hoofdsom vermeerderd met vertragingsrente.

  4. Bij niet of niet tijdige betaling van facturen, ongeacht of deze op de onderhanden zaak betrekking hebben, heeft SUPPOHRT het recht de werkzaamheden op te schorten of te beëindigen, onverminderd de verplichting van Opdrachtgever om de openstaande en nog te verzenden facturen te betalen.

  5. Als de Opdrachtgever een factuur betwist, zal dit binnen 14 dagen na factuurdatum schriftelijk door Opdrachtgever aan SUPPOHRT bekend worden gemaakt, op straffe van verval van het recht op betwisting. Een betwisting van de factuur schort de betalingsverplichting van de Opdrachtgever niet op.
Artikel 9: Medische Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid
  1. De door SUPPOHRT te verlenen POH GGZ-zorg wordt, in overeenstemming met de wettelijke regelingen ter zake, onder eindverantwoordelijkheid van Opdrachtgever als hoofdbehandelaar uitgevoerd. Opdrachtgever is en blijft verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en dagelijkse aansturing van zijn/haar eigen huisartsenpraktijk.

  2. SUPPOHRT is, met inachtneming van de tussen SUPPOHRT en Opdrachtgever gemaakte afspraken en het in lid 1 van dit artikel gestelde, volkomen zelfstandig bij de uitvoering van de POH GGZ-zorg en jegens Opdrachtgever ook volledig verantwoordelijk voor de kwaliteit van de POH GGZ-zorg. De Medewerker die op grond van deze overeenkomst de zorg verleent, werkt zoveel mogelijk zelfstandig. Uiteraard verleent de POH GGZ de zorg in goed overleg met Opdrachtgever.

  3. Op grond van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) valt de POH-GGZ onder de klachtenregeling van Opdrachtgever en de geschilleninstantie waarbij Opdrachtgever zich heeft aangesloten. Indien een patiënt ter zake handelen en/of nalaten van de door SUPPOHRT ter beschikking gestelde POH-GGZ een klacht indient, zal de klacht worden afgehandeld op grond van de klachtenregeling en met gebruik van de onafhankelijke klachtenfunctionaris van Opdrachtgever alsmede de geschillen instantie.

  4. Indien Opdrachtgever een klacht ontvangt, respectievelijk een schadevordering wordt ingediend betrekking hebbend op het handelen of nalaten van de Medewerker, zal Opdrachtgever voordat zij enige actie verricht eerst overleg hebben met de Medewerker of SUPPOHRT over de wijze waarop en door wie er wordt gereageerd.

  5. SUPPOHRT vrijwaart opdrachtgever voor de wettelijke aansprakelijkheid en de directe schade die door toedoen van de Medewerker is ontstaan en heeft hiertoe een adequate beroeps- c.q. bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor wettelijke aansprakelijkheid in verband met de door haar uitgevoerde werkzaamheden.
Artikel 10: Looptijd en einde overeenkomst
  1. De looptijd van de Overeenkomst is vastgelegd in de Overeenkomst en kent een opzegtermijn van vier maanden voor einddatum.

  2. Mocht de Overeenkomst niet of niet tijdig door Opdrachtgever zijn opgezegd dan wordt de Overeenkomst geacht te zijn verlengd met een periode van twee jaar, volgend op de beëindigingsdatum.

  3. Indien Opdrachtgever de inzet van de Medewerker zonder grond beëindigd, zoals vastgelegd in de Overeenkomst, is deze verplicht de betalingen te doen alsof de Overeenkomst gewoon van kracht is tot aan het eind van de periode waarop de Overeenkomst loopt.

  4. De overeenkomst eindigt niet indien de praktijk van Opdrachtgever als rechtspersoon wordt overgedragen en SUPPOHRT in stemt met de overnemende partij.

  5. Bij praktijkoverdracht in het geval van een passiva-activa transactie zal Opdrachtgever zich inspannen te bewerkstelligen dat de overnemende partij een zelfstandige overeenkomst aangaat met SUPPOHRT.

  6. Opdrachtgever is verplicht SUPPOHRT (vertrouwelijk) te informeren over diens voornemen de praktijk te beëindigen en/of over te dragen op het moment dat hij hiertoe heeft besloten.
Artikel 11: Overige bepalingen
  1. Opdrachtgever is gerechtigd een Medewerker de toegang tot de praktijk te ontzeggen uitsluitend in geval een dringende, ernstige reden het nemen van een dergelijke maatregel noodzakelijk maakt. Opdrachtgever doet hiervan onmiddellijk mondeling melding aan SUPPOHRT en bevestigt dit gemotiveerd schriftelijk terstond aan SUPPOHRT.

  2. SUPPOHRT en Opdrachtgever zullen hun afspraken en de uitvoering daarvan tweemaal per jaar evalueren, of zoveel vaker als noodzakelijk of wenselijk is.